Film: Yes Man (Bay Evet)
Yapım: 2008, ABD
Yönetmen: Peyton Reed
Oynayanlar: Jim Carrey(Carl Allen), Zooey Deschanel(Allison), Bradley Cooper(Peter), John Michael Higgins(Nick), Rhys Darby(Norman), Danny Masterson(Rooney), Molly Sims(Stephanie), Terence Stamp(Terrence Bundley), Sasha Alexander(Lucy Barnes)
Süre: 104 dk.

"Dünya bir oyun parkı. Çocukken bu bilinir ama hayatın akışı içinde herkes bunu unutur." (The world's a playground. You know that when you are a kid, but somewhere along the way everyone forgets it.)

Carl (Jim Carrey), bir bankanın finans departmanında çalışmaktadır. Eşi tarafından 3 yıl öncesinde terkedilmiş ve filmde anlaşıldığı üzere bu ona epey koymuştur. Çevresiyle ilişkilerini iyice daraltmış ve herşeye "hayır" diyerek kendi kabuğuna çekilmiştir. "Evet" ve "Hayır" seçenekli bütün teknolojik aletlerde "Hayır"ı seçmektedir. Bundan ötürü hiçbir telefon görüşmesi yapamamaktadır.

Carl, bir gün çalıştığı bankanın kapısının önünde düşüncelere dalmışken, bir ahbabını görür ve sohbete başlar. Sohbet ettiği adam ona benimsediği felsefeden bahseder ve bununla ilgili kataloğu Carl'a verir.

Carl, "artık yeni hayır, evet" (yes is the new no) başlıklı kataloğa gizliden gizliye gazlanmıştır ve bu felsefenin seminerinde yer alması uzun sürmemiştir. Herşeye evet deyine deyinenlerin başı olan Terrence Bundley, Carl'ı bir güzel şamar oğlanına çevirir ama felsefesini de yutturur. Filmin bu kısmından sonra Jim Carrey, "Truman Show", "Liar Liar", ve "Bruce Almighty"'deki Jim Carrey'e yakınlaşmıştır ama bu tarz, bazen kendini tekrarlayan oyunculukların izleyiciye verdiği rahatlık ve izlenebilirlik kolaylığı, filmin sonuna kadar "ne zaman bitecek bu film" sorusunu akla getirmemiştir.

Filmin geri kalanında Carl, "evet"i kullanmayı öğrenmiş olarak çeşitli maceralar yaşar, kız tavlar, Korece öğrenir; ki Jim Carrey'nin Korece konuşması eğlenceli olmuştur; arkadaşlarıyla ilişkilerini düzeltir, finans departmanındaki önüne gelene kredi verme çalışmalarıyla çevre yapar, bir de utanmadan terfi alır, hatta ve hatta süper kahramanlığa soyunur.

Film her hikâye gibi serilir düğümlenir ve çözülür. Giriş "hayır", gelişme "evet" ve sonuç "belki"dir. Kızlar sıkıcı erkekleri sevmez, yarın ölecekmiş gibi yaşamalısın, o kadar para olsa ben de yaparım gibi yan sonuçlar da çıkartılabilir.

İyi seyirler efenim...

0 yorum:

Yorum Gönder

Subscribe